Stiri

Perspective despre Codul rutier in vigoare

0 7

Mai tii minte cand au fost facute (ca sa nu mai vorbim despre propuse) ultimele modificari in Codul Rutier? Probabil ca nu, daca suferi la fel ca mine de o deficienta a memoriei pe termen foarte scurt (e semn de Alzheimer, ar trebui sa te duci la doctor). Ei bine, la initiativa MAI va fi supus dezbaterii publice un nou proiect de lege care urmareste sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Pe scurt, noul proiect atinge trei aspecte majore: circulatia pe drumurile din Romania a masinilor inmatriculate in alte tari; incadrarea unui anume set de contraventii intr-o clasa superioara ce atrage pedepse mai dure; introducerea unui sistem de supraveghere video si audio in timpul examenelor pentru permis.

Primele pe lista sunt autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte tari dar detinute „cu orice titlu” de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania. Proiectul prevede ca aceste vehicule sa nu aiba dreptul de a circula pe teritoriul Romaniei mai mult de 30 de zile de la data dobandirii lor sau a luarii in evidenta de catre politia rutiera. In cazul in care termenul este depasit, sanctiunea prevede amenda si retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare. Bun, stim cu totii de ce se ia in calcul masura asta – foarte multi romani si-au inmatriculat masinile SH cu precadere in Bulgaria ca sa scape de taxa autohtona de inmatriculare. Intentia este fie de a stavili procedeul asta, fie de a-i obliga pe oamenii care deja folosesc in felul asta masina sa si-o inmatriculeze local. Daca ma intrebi pe mine, eu vad un alt rezultat: romanii in cauza nu vor mai fi romani, ci isi vor lua si un domiciliu in Bulgaria (cat de greu poate sa fie? Erau apartamente in Bucuresti in care locuiau cateva sute de vietnamezi si vreo trei zeci de cetateni moldoveni). Un sfat pentru MAI: inchideti granitele sau ramaneti singuri.

O alta prevedere a proiectului presupune inasprirea sanctiunilor ce decurg din urma incalcarii unor anumite norme rutiere. Trei la numar, mai exact: neacordarea prioritatii pentru pietoni, depasirea limitei de viteza cu 60 km/h sau mai mult si conducerea unui autovehicul in stare de ebrietate. Aceste trei abateri iti vor aduce 120 de zile de mers cu autobuzul si, desigur, o amenda cat o zi de salariu.

Si pentru ca tot am vorbit despre amenzi, pana acum Politia nu facea decat sa le emita, dupa care ori o plateai, ori nu, situatie in care deveneai problema Directiei venituri buget local. Acum, insa, politia propune ca orice amenda neplatita la termen (90 de zile de la data comunicarii procesului verbal) sa aduca dupa ea suspendarea dreptului de a conduce. Ne fiind specificat un termen, o sa presupunem ca interdictia se ridica in momentul in care iti platesti datoria. Din punctul de vedere al politiei, masura pare cat se poate de fireasca, ca doar nu impart procesele alea verbale pe post de fluturasi, ca tu pe urma sa-l arunci la primul cos de gunoi.

Si, in cele din urma, se vorbeste si despre monitorizarea audio-video a ambelor probe ale examenului pentru dobandirea permisului auto. Ceea ce, ca sa nu mai lungim vorba, ni se pare absolut normal.

Ca o concluzie, la modul teoretic, modificarile propuse nu afecteaza decat o categorie de soferi care oricum nu ne erau prea simpatici: aia cu masini de Bulgaria, aia care conduc beti, aia care merg cu peste 60 km/h dincolo de limita admisa, aia care alearga pietonii pe trecere si pe aia care nu sunt in stare sa obtina permisul auto, desi – hai sa fim seriosi – este al naibii de simplu la noi. In practica, mereu se vor gasi si niste victime colaterale, pentru care imi pare rau inca de pe acum.

About the author / 

ZoZu

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iti place sa te imbraci elegant, in tendinte si la preturi mici? Vezi cele mai noi colectii de haine de dama la reducere, rochii, jeans, bluze, genti si accesorii.

Mobila la comanda

Bijuterii la comanda

Bijuterii la comanda
  • Mai mult decat un dispozitiv multimedia

    Mai mult decat un dispozitiv multimedia Tableta, pentru mine, este mai mult decat un gadget pentru a pierde timpul cu jocuri si retele de socializare. Acesta este precum un PC pe care il poti lua cu tine oriunde, pentru a lucra asupra proiectelelor de facultate sau asupra task-urilor legate de job. Fiind student la Academia…

  • Care sunt cele mai bine platite joburi din Romania?

    Majoritatea oamenilor sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si putea trai viata decent. Unii aleg sa isi faca propriile afaceri, in timp ce altii se orienteaza spre angajare. Pentru cei din urma lucrurile sunt destul de complicate. In Romania, cel putin, exista mii de firme care fac angajari insa in foarte multe cazuri, salariile sunt foarte mici. Un…

  • 15 Lucruri de stiut despre smaralde

    Aceste superbe pietre verzi ce fac parte din selecta gama de pietre pretioase alaturi de diamante, rubine si safire, smaraldele sunt folosite de secole in industria bijuteriilor de lux. La fel ca celelalte pietre pretioase, smaraldele au o istorie plina de povesti si de legende, care ne influenteaza mai mult sau mai putin sa le…