Pentru ea

15 Lucruri de stiut despre smaralde

0 10

Aceste superbe pietre verzi ce fac parte din selecta gama de pietre pretioase alaturi de diamante, rubine si safire, smaraldele sunt folosite de secole in industria bijuteriilor de lux. La fel ca celelalte pietre pretioase, smaraldele au o istorie plina de povesti si de legende, care ne influenteaza mai mult sau mai putin sa le cumparam.

Iata 15 lucruri interesante despre smaralde:

1. Smaraldele se gasesc si se exploateaza in multe locuri din intreaga lume. Cele mai cunoscute sunt insa minele din Columbia. Alte tari sunt Zambia, Afganistan si Brazilia.

2. Smaraldul este intotdeauna verde. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat mai valoroasa este piatra.

3. Smaraldul are intotdeauna incluziuni. Daca gasesti la un magazin o bijuterie cu smarald care nu are incluziuni, inseamna ca piatra este sintetica.

4. Smaraldele sunt tratate, conform GIA (Institutul Gemologic al Americii), in 90% din cazuri. Aceasta practica se obisnuieste de secole intregi, deoarece smaraldele au deseori zgarieturi si defecte pe suprafetele lor. Cele mai utilizate substante in tratarea smaraldelor sunt uleiurile si rasinile.

5. Smaraldul este o piatra pretioasa ce face parte din familia Beryl. Pietrele de culoarea verde deschis se numesc beryli verzi si nu ar trebui sa fie numite smaralde.

6. Organizatia Bijuteriilor din SUA a decis in anii ‘60 ca nu doar pietrele care contin crom (cromul da culoarea verde) sunt smaralde oficiale, ci si pietrele care contin vanadiu. Acest lucru este insa valabil doar in SUA. Pietrele care contin vanadiu sunt adesea numite smaralde columbiene si nu sunt recunoscute ca smaralde oficiale in Europa.

7. Jaipur este unul dintre cele mai mari centre de taiere a smaraldelor din lume in prezent.

8. In Egiptul Antic, smaraldele erau deja extrase, fiind extrem de apreciate de catre faraoni. Aici s-au gasit primele mine in 1817, cu ajutorul omului de stiinta Frédéric Cailliaud. Unul dintre conducatorii Egiptului despre care stim ca a fost un mare iubitor al smaraldelor este Cleopatra.

9. Romanii spuneau ca smaraldele au legatura cu Venus, Zeita Iubirii. De asemenea, ei asociau aceasta piatra pretioasa cu cresterea si cu primavara.

10. Nero, celebrul imparat roman, obisnuia sa urmareasca meciurile gladiatorilor printr-un beryl pentru a-si feri ochii de razele soarelui.

11. Aztecii (civilizatie din anii 1200-1500) numeau smaraldul “Piatra Pamantului”. Ei asociau aceasta piatra cu fertilitatea.

12. In Evul Mediu, crestinii spuneau ca smaraldul are legatura cu Lucifer. Ei credeau ca aceasta piatra pretioasa se gasea in coroana lui.

13. Misticul Johannes van Ruusbroec (1293-1381) credea ca smaraldul reprezinta spiritul sfant al lui Iisus. In acesta el gasea speranta, credinta si dragoste.

14. Smaraldele au fost o sursa de inspiratie pentru alchimistii medievali. Tabula Smaragdina, celebra tableta de smarald, continea o scriere realizata cel mai probabil de Hermes Trismegistus si era legata de crearea lumii, energia creatiei dintre microcosmos si macrocosmos.

15. Smaraldele sunt unele dintre cele mai des utilizate pietre pretioase in bijuteriile de lux, dupa diamante. Printre celebritatile care poarta bijuterii cu smaralde se numara Angelina Jolie, Beyonce, Grace Kelly si Halle Berry.

About the author / 

ZoZu

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iti place sa te imbraci elegant, in tendinte si la preturi mici? Vezi cele mai noi colectii de haine de dama la reducere, rochii, jeans, bluze, genti si accesorii.

Mobila la comanda

Bijuterii la comanda

Bijuterii la comanda
  • Mai mult decat un dispozitiv multimedia

    Mai mult decat un dispozitiv multimedia Tableta, pentru mine, este mai mult decat un gadget pentru a pierde timpul cu jocuri si retele de socializare. Acesta este precum un PC pe care il poti lua cu tine oriunde, pentru a lucra asupra proiectelelor de facultate sau asupra task-urilor legate de job. Fiind student la Academia…

  • Care sunt cele mai bine platite joburi din Romania?

    Majoritatea oamenilor sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si putea trai viata decent. Unii aleg sa isi faca propriile afaceri, in timp ce altii se orienteaza spre angajare. Pentru cei din urma lucrurile sunt destul de complicate. In Romania, cel putin, exista mii de firme care fac angajari insa in foarte multe cazuri, salariile sunt foarte mici. Un…

  • 15 Lucruri de stiut despre smaralde

    Aceste superbe pietre verzi ce fac parte din selecta gama de pietre pretioase alaturi de diamante, rubine si safire, smaraldele sunt folosite de secole in industria bijuteriilor de lux. La fel ca celelalte pietre pretioase, smaraldele au o istorie plina de povesti si de legende, care ne influenteaza mai mult sau mai putin sa le…